Amerikalı bir psikolog, psikoterapist, öğretmen ve yazar olan John Welwood ömrü boyunca psikolojik ve ruhsal kavramları birleştirmek istedi. 1984 yılında ortaya attığı "Manevi Bypass" terimi hala kullanılıyor.
Ona göre uyanış yolunda olan ve ruhsal dönüşümü kullanmak üzere olan üç çeşit insan vardı:
İnsan sürekli gelişmek üzere olan canlıdır.Ona göre dünya üzerinde insanların toplandığı bu üç nokta önemliydi. İnsanlar sorunlarını somut şekilde değil soyut şekilde çözmeyi seviyordu. Doğamızı kabul etmememiz sorunları büyütüyordu. İşte manevi bypass tam da burada ortaya çıkıyor. Kabullenmemek.
Acıdan kaçınmak ve onu ertelemek, bu durumu kendi içerimizde hiç olmamış gibi yaşamak ne kadar doğru? Tüm bu kaçınmaları meşrulaştırmak için bazı tipik durumları kullanıyoruz. Bknz: inançlarımız.
Eğer inançlarımızı kendi çıkarımız için kullanacak ve onları öteleyeceksek, çıkar ilişkisi içerisinde değil miyiz? Başına geldiyse çöz. Yaşadıysan anla. Başaramadıysan uğraş. Her şeyi inançlarımızın eline bırakarak varabileceğimiz en yüksek nokta, kendimizi kısıtlamaktır.
İnançların gölge tarafları vardır ve bu gölge tarafları maalesef düşündüğümüzden daha yaygın.
Manevi bypass biçimleri nelerdir?
* Düşüncelerinden kurtulmayan, deneyimi eksik olanlar (baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik)
* Duygularını kaybetme ve baskı (keder, reddetme, kendini bastırma, üzüntü)
* Öfke ( Saldırganlık, düşmanlık, şiddet, kin)
* Merhametsizlik ( umursamazlık, yanlış davranışlara yönelme, seçimlerine güvenmeme)
* Gereksiz kibarlık ( Yanlış kişilere tevazu, yanlış kişilere ilgi, başkalarına hayır dememek)
* Aşırı olumluluk ( pozitifi kutuplulukta dengesizlik, yeni çağ düşünceleri)
* Tanımlanmamış ya da aşırı tanımlı kişisel sınırlar
* Duygu eksikliği ile büyüme ( duygusal, ahlaki ve ruhsal zekayı boşvererek bilişsel zekayı kullanmak)
* Asosyallik (aşırı pasif, çevresine kendini kabul ettiremediğini düşünme)
* Tek taraflı maneviyat ( ego besleme, kendini üstün görme, değersizleştirme) * Yargı ( kişisel hakkında kanı) * Kendine sert eleştiri * Kendini büyük görme (özel olduğunu, aydınlanmış olduğunu düşünme, kendini ayrı tutma)
* Şefkat ve empati yeteneği eksikliği (kendine ve başkalarına karşı olumsuz dengesi)
Yüzlerce bypass çeşitli sayılabilir ama önemli kısımlarını listelemeye çalıştım. Manevi bypass bizim büyümemize de katkı sağlar. Acıyı yenebilen, fark eden, ondan uzaklaşabilen kazanır.
Yolumuz farklı, yönümüz ayrı. Maddi,manevi fark etmiyor. Yolumuz, aşmaktan çok tamamımız ile birlikte olmaktır. Bir düğün dans olmadan, alkış olmadan,ihtişam olmadan,havai fişek olmadan da yapılır.
Hırs ve başkalarına ispat etme duygumuz ortadan kalktığı zaman düğün gibi "uyanış" sizi imza için bekliyor olacak. Şifanız ve ışığınız kurtuluş ateşiniz olsun.
Sevgiyle kalın…